Ökológikus építészet - fotóalbum >>>

"Kitűztük a ház helyét és megkezdődik az építés. Az ember lakást, iskolát, kórházat épít, mert lakni, tanulni, gyógyulni akar. És ez jó!
Az ember háza ismét elfoglalta az istenadta föld egy darabját: a fákat ki kellett vágni, a humuszréteget el kellett távolítani, beton sávot kellett a földben készíteni a teherhordó falak alá, aljzatbetonnal és talajnedvesség elleni szigeteléssel zárjuk végleg koporsóba azt, ami nekünk adatott. És ez rossz!
Túlzás? Lehet - de belénk oltódott valamikor régen a növekedés kényszere, tehát egyre többen leszünk itt a Földön, többet akarunk és építenünk kell mindíg újat, mindíg szebbett-jobbat, és egyre zsugorodik a hely.
Mit tehetünk? Mást nem igen: esélyt adunk a természetnek és magunkanak a megújulásra, mikor "földbarát" anyagokat használunk, biztosítjuk házaink alatt a talaj lélegzését, növényt csempészünk homlokzatainkra, tetőinkre...
Kutatunk-keresünk, tervezünk-építünk és barátkozunk a főnökkel: a legfőbb Teremtő-Építő-Mesterrel."

[Reischl Gábor]Fotóalbum


Az ökológikus szemléletű épülettervezés és építés tekintetbe veszi az egészség és környezet kívánalmait, az anyaghasználat esetében pedig a bölcsőtől a sírig kíséri figyelemmel az éptési folyamatot, vagyis a kitermelés, alakítás, gyártás, használat, fenntartás és bontás ciklusát. De a természetes, egészséges anyagok alkalmazása a lakók igényeit is szolgálja, épületbiológiailag is kedvező megoldás.

Az ökológikus elvek alkalmazására számos lehetőség nyílik minden épület esetében a telepítés, az épület forma-funkció, az építési anyagok, szerkezetek, technológiák, valamint a gépészet (aktív szolár technológiák) megválasztása esetében is.